Правильна обрізка гортензій – секрет успішного цвітіння на майбутній рік

Гортензія – невибаглива і неймовірно красива рослина, улюблена в багатьох садівників. Для того, щоб кущики радували своєю красивою формою і рясним цвітінням щороку важливо вчасно і правильно провести обрізку. Кілька простих порад допоможуть вам правильно обрізати гортензії й не допустити помилок, згубних для цієї чудесної рослини.

Визначте, на яких пагонах цвіте гортензія

Перш ніж приступати до обрізання, слід визначити, на яких пагонах з’являються квіти: на пагонах минулого року, або ж на пагонах поточного року.

Визначити це можна за часом появи квітів. Гортензії, які утворюють квіти на торішніх пагонах, зацвітають приблизно на початку літа і радують своєю красою до середини липня. Після періоду цвітіння на рослині почнуть утворюватися нові бруньки, з яких з’являться квіти на майбутній рік.

Для гортензій, квітучих на пагонах поточного року, характерно більш пізнє утворення квітів, приблизно в середині літа.

Обрізка гортензії, квітучої на пагонах минулого року

Обрізка гортензії, квітучої на пагонах поточного року

Обрізка гортензії, квітучої на пагонах поточного року, радикально відрізняється від попереднього варіанту. Обрізку слід проводити ранньою весною, обрізають всі торішні пагони, залишаючи одну пару бруньок. З настанням тепла з решти бруньок з’являться нові здорові та міцні пагони, на яких розквітнуть суцвіття гортензії.

Після періоду цвітіння рекомендується видалити засохлі та хворі пагони, а також відцвіле суцвіття.

Джерело

Поділись з друзями...

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *