Легендарні сири домашнього приготування: 8 простих рецептів, які ви можете приготувати у себе на кухні!

Приготування домашнього сиру – не таке вже й складне завдання, як може здатися на перший погляд.

Іноді для цього потрібні всього лише молоко і лимон. У цьому ви можете переконатися, ознайомившись з нашою добіркою рецептів.

Домашній сир виходить не тільки дуже смачним, але і корисним, оскільки в процесі його приготування використовуються тільки якісні натуральні продукти, без консервантів та іншої хімії.

Рецепти домашніх сирів:

Панір

Найвідоміший сир індійської кухні, де його використовують у всіляких стравах: від закусок і супів до гарячого і десертів. Приготування паніру – дуже простий процес, який  від початку пристосований для домашніх умов.

Складові:

  • 2 л свіжого домашнього молока
  • 50-70 мл лимонного соку
  • 1/3 скл. води

Приготування:

  1. Змішайте лимонний сік з гарячою водою і відставте в сторону. Молоко налийте в каструлю з товстим дном і поставте на середній вогонь. Злегка помішуйте і стежте, щоб воно не підгоріло.
  2. Коли молоко почне закипати, додайте розведений лимонний сік, не забувайте перемішувати. Як тільки сир відокремиться від сироватки, вимкніть вогонь.
  3. Відкиньте сирну масу в складену в декілька шарів марлю, відіжміть зайву рідину. Щоб позбутися від лимонного присмаку, можете промити сир під проточною водою. За бажанням, можете приправити панір сіллю і спеціями. Якщо вам потрібен твердий сир – покладіть його на 1-2 години під прес. Щоб він не був розсипчастим, перед тим, як ставити вантаж, гарненько його помісіть.

Домашній сир з куркумою

Такий домашній сир не тільки смачний, але і дуже корисний, оскільки в його складі містяться природні мегаантиоксиданти – куркума і часник. Готовий сир має красивий золотистий відтінок і відрізняється неповторним ароматом.

Складові:

  • 1 л молока високої жирності (від 3,2%)
  • 1 л кефіру високої жирності (від 3,2%)
  • 3 яйця
  • 2 ч. л. куркуми
  • 3 зуб. часнику
  • Зелень на смак
  • Сіль на смак

Приготування:

  1. Вилийте в каструлю 1 літр кефіру та 1 літр молока, перемішайте і поставте на вогонь. В процесі нагрівання суміш почне згортатися. Яйця, збиті з сіллю, влийте тонкою цівкою в гарячу суміш.
  2. Додайте зелень, куркуму, часник. Варіть на повільному вогні 15-20 хвилин, не доводячи до кипіння.
  3. Складену в декілька шарів марлю покладіть в друшляк. Вилийте туди всю суміш. Коли сироватка стече, накрийте масу пласкою тарілкою і покладіть зверху вантаж. Потім поставте все в холодильник на ніч.

Домашній твердий сир

Цей сир прекрасно підійде на бутерброди або в салат, піцу або запіканку. До того ж цей продукт набагато смачніший і корисніший, ніж магазинний.

Складові:

  • 2 л молока
  • 2 ст. л. солі
  • 6 яєць
  • 400 г сметани
  • 200 г кефіру

Приготування:

  1. Молоко краще брати домашнє, в крайньому разі, пастеризоване, але не стерилізоване для тривалого зберігання. Додайте в молоко сіль і поставте на середній вогонь.
  2. Поки молоко закипає, збийте яйця зі сметаною. Введіть яєчно-сметанну суміш, помішуючи. Потім додайте кефір і доведіть до кипіння (але не кип’ятіть).
  3. Коли молоко згорнеться, викладіть масу на марлю, дайте стекти сироватці. Загорніть сир у марлю і помістіть під вантаж (чим важчий вантаж, тим твердішим вийде сир). Поставте в холод мінімум на 4-5 годин.

Сир «Паприка»

По суті, це той же панір зі спеціями. Сир виходить дуже смачний і відмінно підходить для бутербродів. Якщо брати домашнє натуральне молоко, яке зазвичай буває дуже жирним, то сир по консистенції нагадує магазинний сир, а якщо брати магазинне молоко, то сир «шарується» як сулугуні. Паприка повинна бути не мелена, а шматочками.

Складові:

  • 2 л молока
  • 0,5 ч. л. лимонної кислоти
  • 1 ст. л. паприки
  • 1 ч. л. кумина
  • 1 ч. л. кмину
  • 1 пуч. зелені (петрушка, базилік, кріп)
  • Сіль за смаком

Приготування:

  1. Доведіть молоко практично до кипіння і додайте лимонну кислоту.
  2. Коли відокремиться сироватка, злийте її через сито з марлею. І відразу ж в отриманий ще м’який і гарячий панір додайте зелень і спеції.
  3. Швидко перемішайте сир і загорніть марлю. Поставте під прес на 40-60 хв. Пресом може бути каструля з сироваткою.
  4. Додайте в сироватку сіль з розрахунку 3 ст. л. солі на 1 л сироватки. Розгорніть сир і покладіть його в цю сироватку. Через добу чудовий сир готовий.

Домашня бринза

Кисломолочний сир з приємним солонуватим смаком можна додавати не тільки в салати, але і в закуски, пироги і супи. У процесі приготування в бринзу, за бажанням, можна додати трохи зелені.

Складові:

  • 1 л молока
  • 2 ст. л. солі
  • 3 яйця
  • 200 г сметани

Приготування:

  1. Доведіть до кипіння молоко і, не зменшуючи вогню, всипте сіль.
  2. Збийте яйця зі сметаною і влийте тонкою цівкою в кипляче молоко.
  3. Помішуючи, варіть сирну масу, продовжуючи це робити навіть після закипання.
  4. Коли сироватка почне відділятися від загуслої бринзи, вилийте вміст каструлі в друшляк з марлею і підвісьте на 3 години. Потім, не дістаючи готову бринзу з тканини, помістіть її під прес, поки вона не стане більш щільною.

Домашня рікота на кефірі

Цей ніжний сир добрий для приготування піци, салатів, соусів, начинки для вареників і десертів.

Складові:

  • 1 л молока
  • 1 ч. л. солі
  • 2 ч. л. цукру
  • 150 мл кефіру
  • 4 ст. л. лимонного соку

Приготування:

  1. Нагрійте молоко, але ні в якому разі його не кип’ятіть – краще відразу ж зняти посуд з вогню.
  2. Додайте до гарячого молока сіль, цукор, кефір і лимонний сік, а потім залиште його на півгодини, поки воно не звурдиться.
  3. Потім відкиньте сир, що вийшов, на марлю в друшляк і підвісьте його – вся рідина повинна стекти.

Домашній сир з сільського сиру

Для приготування цього сиру вам буде потрібно час і трохи натхнення, але результат неодмінно сподобається вашій родині. Такий сир можна подавати як закуску на стіл і використовувати для приготування бутербродів або інших страв.

Складові:

  • 1 кг сиру
  • 1 л молока
  • 200 г вершкового масла
  • 2 жовтки
  • 3/4 ст. л. солі
  • 1 ч. л. соди

Приготування:

  1. Домашній сир змішайте з молоком у трилітровій каструлі й, помішуючи, доведіть до закипання.
  2. В цей час у маленькій каструлі на сусідній конфорці розтопіть на водяній бані вершкове масло. Окремо в мисці змішайте жовтки з сіллю і содою.
  3. Як тільки маса в каструлі почне закипати, зніміть з вогню, процідіть через марлю і підвісьте. Залиште сир висіти в марлі доти, поки сироватка не перестане текти цівкою.
  4. З’єднайте в мисці розтоплене масло з жовтками та сиром. Поставте масу на водяну баню і нагрівайте, інтенсивно помішуючи лопаткою. Спочатку маса почне пінитися, збільшуватися в розмірах і густіти. Як тільки спаде піна і буде видно сир, проваріть його ще 10 хвилин, поки він не буде відставати від стінок посуду.
  5. Вилийте сир в деко, змащене олією, і залиште в холодильнику на 4 години. Якщо хочете отримати більш щільний і твердий сир, загорніть його в пергаментний папір і помістіть під гніт на півдня.

Швидкий домашній сир

Якщо немає часу довго стояти біля плити, а потім ще й чекати, поки сир постоїть під пресом, радимо скористатися цим рецептом.

Складові:

  • 1 л молока з жирністю 3,2%
  • 30 мл яблучного оцту
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • 1 ч. л. сухої зелені
  • 1 ч. л. солі

Приготування:

  1. Доведіть до закипання молоко, додайте яблучний оцет, вершкове масло, суху зелень і сіль.
  2. Розмішуючи масу, знову доведіть її до закипання, зніміть з вогню і процідіть через марлю. Злегка відіжміть сирну грудку і помістіть сир під вантаж (чим важчий, тим краще).
  3. Домашній сир-п’ятихвилинку тримайте під пресом недовго – поки він не охолоне, а потім можете нарізати апетитними шматочками та подавати на стіл.

Якщо вам припала до душі ідея приготувати домашній сир, перегляньте ще й цю добірку. Серед інших там ви знайдете рецепти адигейського сиру, маскарпоне, Філадельфії… І хоча існує прислів’я «сир варити, це не кашу варити – талант потрібен», запевняємо: цей талант може розвинути в собі кожен. Головне, спробуйте!

Збережіть цю статтю в закладках і поділіться нею з друзями.

Поділись з друзями...